Pretraga

Najbolji načini za uklanjanje fleka sa tepiha i nameštaja

uklanjanje fleka sa tepiha i nameštaja

Nema ništa tako frustrirajuće kao kada primetite upornu fleku na vašem prelepom tepihu ili nameštaju. Bilo da je u pitanju prosuta čaša crnog vina, nesreća sa kafom ili blatnjav trag, ove fleke mogu biti pravi vizuelni problem. Međutim, pre nego što počnete da paničite ili razmišljate o zameni tepiha ili nameštaja, postoje efikasni načini za uklanjanje upornih fleka i vraćanje njihovog prvobitnog sjaja. U ovom blog postu istražićemo neke od najboljih metoda za uklanjanje fleka sa tepiha i nameštaja i vraćanje njihovog neporočnog izgleda..

Brzo delujte i “tapkajte” fleku

Ključ uspeha kada je uklanjanje fleka sa tepiha i nameštaja, ili bilo kojeg drugog tekstila je brza reakcija. Čim primetite prosutu tečnost ili fleku, uzmite čistu krpu ili papirni ubrus i nežno tapkajte zahvaćeno područje. Izbegavajte trljanje  jer to može gurnuti fleku dublje u tkaninu ili vlakna tepiha. Tapkanje pomaže da se podigne fleka bez širenja, što će olakšati njeno kasnije uklanjanje.

Testirajte sredstva za čišćenje na neprimetnim delovima

Pre nego što počnete tretirati fleku, važno je testirati bilo koje sredstvo za čišćenje ili metodu na neprimetnom delu. To će osigurati da sredstvo ne izazove promenu boje ili oštećenje tkanine ili vlakana tepiha. Izaberite mali, skriveni deo i nanesite malu količinu sredstva za čišćenje. Sačekajte nekoliko minuta i proverite da li ima bilo kakvih negativnih reakcija pre nego što nastavite.

Opšte tehnike uklanjanja fleka

Za većinu uobičajenih fleka postoje neke opšte tehnike koje mogu učiniti čuda:

  • Voda i blagi deterdžent: Pomešajte nekoliko kapi blagog deterdženta za pranje posuđa sa toplom vodom. Umočite čistu krpu ili sundjer u tu smesu i nežno tapkajte fleku. Isperite čistom vodom i tapkajte suvo.
  • Smeša sirćeta: Napravite smesu od jednakih delova belog sirćeta i vode. Nanesite smesu na fleku i ostavite je da deluje nekoliko minuta. Tapkajte fleku čistom krpom ili sundjerom, zatim isperite vodom i tapkajte suvo.
  • Pasta od sode bikarbone: Napravite pastu mešanjem sode bikarbone sa malom količinom vode. Nanesite pastu na fleku i ostavite je da deluje nekoliko sati ili preko noći. Usisajte osušenu pastu, zatim isperite područje vodom i tapkajte suvo.

Specifične tehnike uklanjanja fleka

  • Fleke od crvenog vina: Kod prosutog crnog vina, počnite tako što ćete tapkati područje kako biste apsorbovali što više vina. Zatim pomešajte kašiku deterdženta za pranje posuđa sa šoljom hidrogen-peroksida. Nanesite ovu smesu na fleku i ostavite da deluje nekoliko minuta. Tapkajte fleku čistom krpom, isperite vodom i tapkajte suvo.
  • Fleke od kafe: Tapkajte fleku od kafe čistom krpom ili papirnim ubrusom. Pomešajte kašičicu tečnog deterdženta za pranje posuđa sa šoljom tople vode. Nanesite ovu smesu na fleku i nežno tapkajte. Isperite čistom vodom i tapkajte suvo.
  • Fleke od masti ili ulja: Pospite sodu bikarbonu ili kukuruzni skrob preko fleke od masti ili ulja i ostavite nekoliko minuta da upije ulje. Usisajte prašak i tretirajte područje sa rastvaračem za hemijsko čišćenje, sredstvom za odmašćivanje ili smešom od jednakih delova belog sirćeta i vode. Tapkajte fleku, isperite je vodom i tapkajte suvo.
  • Fleke od mastila: Tapkajte fleku od mastila alkoholom (može vam pomoći i dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola) uz pomoć čiste krpe ili sundjera. Tapkajte fleku dok se mastilo ne ukloni. Isperite vodom i tapkajte suvo.

Profesionalno čišćenje

Ako vaši napori da uklonite uporne fleke sa tepiha ili nameštaja budu neuspešni, možda je vreme da se obratite profesionalcima. Profesionalni čistači tepiha i nameštaja imaju specijalizovanu opremu i stručnost da efikasno reše čak i najtvrdokornije fleke. Oni mogu pružiti dubinsko čišćenje koje će vratiti prvobitni sjaj vašim tepisima i nameštaju.

Uporne fleke na tepisima i nameštaju ne moraju biti razlog za očajavanje. Brzom reakcijom, korišćenjem pravih sredstava za čišćenje i primenom odgovarajućih tehnika, možete uspešno ukloniti većinu uobičajenih fleka. Zapamtite da uvek testirate sredstva za čišćenje na neprimetnim delovima i, ako je potrebno, potražite pomoć profesionalnih čistača. Sa ovim strategijama, možete vratiti tepisima i nameštaju njihovu nekadašnju lepotu i uživati u čistom i privlačnom prostoru ponovo.

 

Pretraga