Pretraga

Kako odabrati sredstvo za čišćenje za svaku površinu vašeg doma?

Sredstva za čišćenje za različite površine

Svi smo upoznati sa činjenicom da je održavanje doma u savršenom stanju nešto što zahteva veliku posvećenost i trud. Međutim, iako je čišćenje ključni deo ovog procesa, izbor odgovarajućeg sredstva za čišćenje može biti popriličan izazov. 

Svakodnevno se suočavamo sa mnoštvom različitih proizvoda koji obećavaju da će učiniti čuda za naše domove, ali kako odabrati pravu stvar za svaku površinu? Odabirom pogrešnog sredstva za čišćenje možete naneti više štete nego koristi, a to nikako ne želite. 

Zato smo tu da vam pružimo nekoliko saveta i trikova kako da izaberete pravo sredstvo za čišćenje za svaku vrstu površine u vašem domu. Bez obzira da li ste ljubitelj prirodnih ili konvencionalnih sredstava za čišćenje, sa ovim savetima ćete biti sigurni da ćete održavati svoj dom u savršenom stanju, bez brige o potencijalnim štetama po zdravlje ili okolinu.

Pročitajte etiketu proizvoda

Prvo i najvažnije pravilo je pročitati etiketu proizvoda. Etiketa proizvoda će vam reći koja je namena proizvoda i na kojim površinama ga možete koristiti. Ako niste sigurni da li je proizvod pogodan za određenu površinu, najbolje je da potražite dodatne informacije od proizvođača ili da koristite drugo sredstvo za čišćenje.

Različiti proizvodi za različite površine

Svaka površina u vašem domu zahteva specifičan tretman. Na primer, za čišćenje drvenih površina najbolje je koristiti sredstva koja su dizajnirana za to, dok bi čišćenje staklenih površina trebalo obavljati sredstvima koja nisu agresivna i koja ne ostavljaju tragove.

Drvene površine

Drvene površine u vašem domu, poput stolova, ormarića i podova, zahtevaju nežno i pažljivo čišćenje. Za čišćenje drvenih površina koristite blaga sredstva za čišćenje i mekane krpe kako ne biste oštetili površinu. Za održavanje sjaja, nakon čišćenja možete koristiti i sredstva za poliranje drveta.

Pločice

Pločice se često koriste za podove i zidove u kuhinjama i kupatilima. Za čišćenje pločica možete koristiti opšte sredstvo za čišćenje, ali vodite računa da ne sadrži abrazivna sredstva koja mogu oštetiti pločice. Ako želite da se rešite tvrdokornih mrlja, koristite specijalna sredstva za uklanjanje mrlja na pločicama.

Nameštaj od kože

Nameštaj od kože zahteva posebnu pažnju prilikom čišćenja. Koristite specijalna sredstva za čišćenje kože koja će održati njen sjaj i mekoću. Nikada nemojte koristiti vodu za čišćenje kože, jer to može dovesti do njenog pucanja.

Teško dostupna mesta

Za teško dostupna mesta, poput zavesa, roletni i zidnih tapeta, koristite sredstva za čišćenje koja su specijalno dizajnirana za ove površine. Postoje i sprejevi za čišćenje kojima možete lako doći do teško dostupnih mesta.

Podovi

Podovi u vašem domu se često koriste i zahtevaju redovno čišćenje. Za čišćenje podova možete koristiti opšte sredstvo za čišćenje, ali vodite računa da ne sadrži abrazivna sredstva koja mogu oštetiti pod. Za održavanje sjaja, nakon čišćenja možete koristiti sredstva za poliranje podova.

Staklene površine

Staklene površine, poput prozora, ogledala i staklenih stolova, zahtevaju posebnu pažnju prilikom čišćenja kako bi ostale bez mrlja i sjajne. Za čišćenje staklenih površina možete koristiti specijalna sredstva za čišćenje stakla.

Mnogi članci na internetu preporučuju mešavinu vode i sirćeta. Međutim, ako koristite mešavinu vode i sirćeta, vodite računa da je razmera vode i sirćeta jednaka, kako biste izbegli stvaranje mrlja.

Kada čistite staklene površine, koristite meku krpu ili papir za brisanje koji neće ostavljati vlakna ili ogrebotine na staklu. Takođe, nemojte nanositi previše sredstva za čišćenje, jer to može dovesti do stvaranja mrlja ili traga.

Prilagodite proizvod vašim potrebama

Neki proizvodi za čišćenje su namenjeni uklanjanju specifičnih mrlja i prljavština. Ukoliko imate posebne potrebe, kao što je uklanjanje mrlja od masnoće ili fleka od crvenog vina, potražite proizvode koji su posebno dizajnirani za te probleme.

Imajte na umu sigurnost

Kada odabirete sredstva za čišćenje, uvek imajte na umu sigurnost. Neki proizvodi mogu biti opasni po vaše zdravlje ili mogu oštetiti površine na koje se nanose. Potražite sredstva koja su bezbedna za upotrebu i koja neće oštetiti površine.

Ako imate malu decu ili kućne ljubimce, razmotrite upotrebu bezbednih sredstava za čišćenje koja ne sadrže toksične sastojke.

Razmislite o ekološkim alternativama

Ako ste zabrinuti zbog uticaja sredstava za čišćenje na okolinu, razmislite o ekološkim alternativama. Postoje mnoga prirodna sredstva za čišćenje koja su jednako efikasna kao i konvencionalna sredstva, a ne sadrže štetne hemikalije.

Osim što su ekološki prihvatljivija, prirodna sredstva za čišćenje takođe mogu biti i mnogo jeftinija od konvencionalnih. Možete čak i sami napraviti neka od njih kod kuće, koristeći jednostavne sastojke poput sirćeta, sode bikarbone i limunovog soka.

Zaključak

Uz ove savete za odabir pravog sredstva za čišćenje, takođe je važno imati na umu nekoliko opštih smernica za čišćenje u domu. Pre nego što počnete sa čišćenjem, uvek temeljno pregledajte površinu koju planirate da očistite. Ako ima velikih mrlja ili fleka, pokušajte ih ukloniti pre nego što počnete sa opštim čišćenjem. Uvek proverite da li sredstvo za čišćenje ostavlja tragove ili oštećuje površinu pre nego što ga nanesete na celu površinu.

Druga važna smernica je da se čišćenje treba obavljati redovno. Ukoliko redovno održavate higijenu u svom domu, neće biti potrebe za upotrebom agresivnih sredstava za čišćenje. Redovno čišćenje će pomoći u sprečavanju nakupljanja prljavštine i ostataka hrane, kao i u održavanju svežine i sjaja površina.

Uz pravilno odabrana sredstva za čišćenje i redovno održavanje higijene u domu, možete stvoriti zdravu i čistu okolinu za sebe i svoju porodicu. Važno je imati na umu da prilikom čišćenja treba biti pažljiv i ne preterivati sa upotrebom sredstava, kako biste izbegli štetne posledice po zdravlje i okolinu.

Pretraga