Search

Saveti za čišćenje podova

Čišćenje podova

Podovi su ključni deo svakog doma i redovno ih koristimo svakodnevno. Zbog ovoga, važno je održavati ih čistima i svežima, ne samo zbog estetskih razloga, već i zbog zdravlja i dugovečnosti samih podova. Evo nekoliko korisnih saveta za čišćenje podova koji će vam pomoći da očistite i održavate svoje podove sjajnim i blistavim.

Odredite vrstu poda

Pri planiranju čišćenja poda, neophodno je prvo utvrditi materijal iz kojeg je pod napravljen. Različite vrste podova zahtevaju različite tretmane. Na primer, što je pogodno za keramičke pločice možda nije za parket. Stoga je esencijalno prepoznati vrstu poda kako biste osigurali da ne napravite štetu prilikom čišćenja.

Svakodnevno čišćenje

Pravilo je jasno – redovno održavanje olakšava dugotrajno čišćenje. Dnevno brisanje i usisavanje smanjuje šansu da se prljavština nataloži. Dok metla sa mekim čekinjama čuva sjaj tvrdih podova, usisivač je idealan za uklanjanje prašine i sitnih čestica sa tepiha. Osim toga, čišćenjem na dnevnoj bazi sprečavate nagomilavanje štetnih alergena i bakterija.

Upotreba odgovarajućih sredstava

 • Parket: Koristite blaga sredstva za čišćenje razblažena u vodi. Izbegavajte abrazivne materijale ili jake hemikalije koje mogu oštetiti finiš ili boju drveta. Možete upotrebljavati i specijalizovano sredstvo za čišćenje drvenih površina.
 • Laminat: Koristite čistu vodu ili specijalno sredstvo za čišćenje laminata. Izbegavajte previše vode jer može prodreti kroz šavove i oštetiti laminat.
 • Keramičke pločice: Koristite blage deterdžente razblažene u vodi. Za čišćenje fugni između pločica koristite četkicu za zube.
 • Vinil: Blagi sapun i voda su obično dovoljni. Izbegavajte abrazivne materijale.
 • Tepih: Koristite specijalizovane proizvode za čišćenje tepiha. Redovno usisavanje i povremeno dubinsko čišćenje će održavati tepih svežim.

Oprez sa vodom

Voda je često neizostavan element kada je u pitanju čišćenje raznih površina. Međutim, važno je biti obazriv kada je koristite, naročito na određenim materijalima.

Kada čistimo podove, bilo da su u pitanju drveni podovi, laminat, ili čak neki tepisi, prekomerna vlažnost može izazvati trajne štete. Drveni podovi su posebno osetljivi na vlagu jer voda može prodreti u pore drveta, uzrokujući bubrenje, deformacije i čak truljenje. Laminat takođe može biti oštećen vodom, što može dovesti do odvajanja slojeva i narušavanja njegove estetske i funkcionalne vrednosti.

Zato je neophodno da prilikom čišćenja ovakvih površina budete posebno pažljivi. Kada koristite krpe ili mopove, uverite se da su dobro iscijeđeni kako ne bi kapljali ili ostavljali previše vode na podu. Ukoliko slučajno prospete veću količinu vode, odmah je obrišite kako ne biste rizikovali potencijalne štete.

Takođe, preporučuje se korišćenje proizvoda specijalizovanih za određene površine. Na primer, postoje sredstva za čišćenje koja su posebno dizajnirana za drvene podove i koja neće oštetiti finiš ili površinu drveta.

Zaštita podova

Podovi su važan element svakog prostora, ne samo zbog svoje funkcionalne uloge već i estetskog doprinosa enterijeru. Stoga je očuvanje podova od ogrebotina, udubljenja i prljavštine od presudnog značaja za očuvanje njihove dugovečnosti i lepote.

 • Upotreba prostirki i tepiha: Na mestima gde je najveći promet, kao što su ulazna vrata, hodnici ili prostorije koje se često koriste, preporučuje se postavljanje prostirki ili tepiha. Oni služe kao barijera između prljavih obuća i poda, upijajući vlagu i zadržavajući prljavštinu. Takođe, tepisi mogu smanjiti habanje podova i pružiti dodatnu izolaciju, što je posebno korisno u hladnijim mesecima.
 • Filc čauševi ispod nameštaja: Nameštaj, posebno onaj teži poput ormana ili stolova, može lako ogrebati ili udubiti pod prilikom pomeranja. Postavljanjem filc čauševa ispod nogara nameštaja, smanjujete trenje između nameštaja i poda, sprečavajući tako potencijalne oštećenja.
 • Redovno održavanje: Redovno usisavanje i brisanje podova pomoći će u uklanjanju sitne prljavštine, peska i drugih čestica koje mogu delovati abrazivno na površinu poda. Osim toga, koristite sredstva za čišćenje koja su specifična za vrstu vašeg poda kako biste osigurali pravilnu zaštitu.
 • Zaštita od vlage: Ukoliko imate drvene podove ili laminat, izuzetno je važno paziti na prekomernu vlagu. Osim upotrebe prostirki na ulazima, razmislite o postavljanju vlažnih barijera u podrumima ili na mestima gde postoji rizik od prodiranja vode.
 • Obuća u kući: Razmislite o uvođenju pravila da se obuća skida pri ulasku u kuću. To ne samo da će smanjiti unos prljavštine i bakterija, već će i smanjiti habanje podova.
 • Zaštita od sunca: Direktna sunčeva svetlost može izbledeći boju određenih podnih materijala, kao što su drvo ili određeni tepisi. Koristite zavese, roletne ili druge metode zaštite od sunca kako biste sačuvali originalnu boju podova.

Redovna obnova

Sa protokom vremena, bez obzira na pažljivo održavanje, čišćenje, i upotrebu sredstava za čišćenje podova, oni svakako mogu pokazati znake habanja. Ovi znakovi ne samo da utiču na estetski izgled prostorije, već i na funkcionalnost i trajnost podnih površina. Evo kako možete prepoznati i reagovati na ove znakove trošenja:

 • Parket i drveni podovi: Drvo je prirodni materijal koji može vremenom izgubiti svoj sjaj ili doživeti ogrebotine i udubljenja. Prelakiranje je jedan od načina da se povrati prvobitni sjaj i zaštiti drvo od daljeg habanja. Osim prelakiranja, površinsko brušenje može pomoći u uklanjanju ogrebotina i vraćanju ujednačenosti površine.
 • Keramičke pločice: Fugne između keramičkih pločica su često mesta gde se skuplja prljavština ili gde mogu nastati oštećenja. Ako fugne postanu tamne ili počnu da se raspadaju, mogu se očistiti specijalizovanim sredstvima ili četkama. U slučaju težih oštećenja, potrebno je izvaditi oštećene delove fugne i ponovno ih napuniti. Pored toga, fugne se mogu obojiti posebnim bojama da bi se vratile u originalno stanje ili promenila njihova boja za osveženje izgleda poda.
 • Tepisi i mekane podne obloge: Tokom vremena, tepisi mogu postati izbledeli, istrošeni ili čak pokazati znakove oštećenja na mestima s najvećim prometom. Profesionalno čišćenje tepiha može mu vratiti svežinu i boju. U težim slučajevima, možda će biti potrebna zamena određenih delova tepiha ili čak celog tepiha.
 • Vinil i laminat: Iako su ovi materijali poznati po svojoj otpornosti, mogu pokazati znakove habanja, naročito na mestima s visokim prometom. U takvim slučajevima, oštećene ploče se mogu zameniti novima kako bi se očuvala celokupna estetika poda.

Zaključak

Čišćenje podova možda izgleda kao jednostavna aktivnost, ali pridržavajući se ovih saveta možete osigurati da vaši podovi izgledaju najbolje moguće i traju duže. Važno je pristupiti ovom zadatku s pažnjom i posvetiti se očuvanju lepote i funkcionalnosti vašeg doma.

 

Search