Pretraga

Vodič za čišćenje i održavanje parketa

održavanje parketa

Parketi su popularan izbor za podove zbog svoje dugovečnosti, topline koju pružaju prostoru i klasičnog izgleda koji nikada ne izlazi iz mode. Osim estetske vrednosti, parketi su cenjeni zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da unaprede svaki enterijer. Međutim, kao i svaki prirodni materijal, parket zahteva određenu pažnju kako bi zadržao svoj sjaj i kvalitet kroz godine. U ovom vodiču, pružićemo vam korisne savete za održavanje parketa, od redovnog čišćenja do specifičnih metoda održavanja koje će produžiti njegov vek i lepotu.

Redovno čišćenje

Brisanje prašine

Prašina i sitni otpaci mogu delovati kao abrazivno sredstvo na površini parketa. Koristite meku metlu ili usisivač sa mekanim nastavkom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Ovo bi trebalo raditi najmanje jednom nedeljno. Za efikasnije brisanje prašine, preporučujemo mikrofiber krpe koje ne grebu površinu i privlače prašinu zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi. Ove krpe su idealne za osetljive površine kao što je parket i mogu se koristiti suve ili blago vlažne, u zavisnosti od potrebe.

Redovno pranje i održavanje mikrofiber krpa osiguraće da one dugo ostanu efikasne. Pored toga, redovno brisanje prašine pomaže u očuvanju zdravog okruženja u vašem domu, smanjujući alergene i druge iritante.

Pranje

Koristite specijalizovane proizvode za čišćenje parketa ili blago rastvor sapuna i vode. Vodite računa da krpa ili mop budu dobro oceđeni kako voda ne bi ostala na parketu, jer to može dovesti do oštećenja. Za najbolje rezultate, preporučujemo TAC Wood, posebno formulisan za čišćenje i negu svih drvenih površina u domaćinstvu. Ovaj proizvod ne samo da čisti, već i neguje drvo, ostavljajući zaštitni sloj koji pomaže u očuvanju prirodnog izgleda i sjaja parketa. 

Prilikom pranja, uvek se krećite u smeru drveta kako biste izbegli stvaranje ogrebotina. Nakon pranja, parket treba odmah osušiti mekom krpom kako bi se sprečilo da vlaga prodre u drvo. Redovno čišćenje parketa TAC Wood proizvodom pomoći će u očuvanju njegovog izgleda i produžiti vek trajanja.

Dubinsko čišćenje

Uklanjanje mrlja

Za uklanjanje mrlja koje su otporne na uobičajeno čišćenje, TAC Wood može biti od velike pomoći. Njegova blaga, ali efikasna formula pomaže u razbijanju i uklanjanju upornih mrlja bez oštećenja parketa. 

Nakon tretiranja mrlje, važno je da površinu temeljno isperete čistom vodom i osušite kako ne bi došlo do promene boje ili teksture drveta. Redovno uklanjanje mrlja na ovaj način očuvaće prirodnu lepotu vašeg parketa i sprečiti trajna oštećenja.

Poliranje

Kada je reč o poliranju, redovna upotreba TAC Wood za održavanje parketa ne samo da će vratiti sjaj vašem parketu, već će i formirati zaštitni sloj koji odbija prljavštinu i olakšava buduće čišćenje. Ovo sredstvo je posebno dizajnirano da ne ostavlja tragove i da se lako nanosi, čineći proces poliranja brzim i jednostavnim. Redovnim poliranjem ne samo da održavate estetiku parketa, već i doprinosite njegovoj dugovečnosti.

Održavanje

Zaštita od ogrebotina

Koristite zaštitne podloške ispod nogara nameštaja kako biste sprečili ogrebotine koje mogu nastati prilikom pomerača teških komada kao što su stolovi i stolice. Takođe, izbegavajte hodanje u obući koja može oštetiti parket, posebno u cipelama sa visokim potpeticama ili sportskoj obući sa tvrdim đonovima. 

Redovno proveravajte i zamenjujte ove podloške jer se mogu istrošiti ili skliznuti s vremenom. Dodatno, postavljanje otirača na ulazima u prostoriju može pomoći u hvatanju grubih čestica koje se mogu uneti obućom, što dodatno štiti parket od ogrebotina i habanja.

Kontrola vlage

Parket nije prijatelj sa visokom vlagom jer prekomerna vlaga može dovesti do njegovog nadimanja, deformisanja ili čak truljenja. Održavajte nivo vlage u prostoriji u kojoj se parket nalazi, koristeći odvlaživače ili klima-uređaje kako biste sprečili ove probleme. 

U zimskim mesecima, kada je vazduh suvlji, koristite ovlaživače da održite optimalan nivo vlage i sprečite sušenje i pucanje parketa. Redovno pratite nivo vlage u prostoriji pomoću higrometra kako biste osigurali da se parket nalazi u idealnim uslovima, čime se produžava njegov vek trajanja i očuvanje lepote.

Redovno održavanje završnog sloja

Redovno održavanje završnog sloja parketa je ključno za očuvanje njegovog izgleda i zaštite. Vremenom, završni sloj može postati istrošen zbog normalne upotrebe, što parketu može oduzeti sjaj i zaštitu. Ponovno lakiranje ili voskiranje, zavisno od vrste završne obrade koja je prvobitno korišćena, može značajno obnoviti i produžiti životni vek parketa. 

Pre nego što preduzmete ovaj korak, važno je da se posavetujete sa stručnjacima ili proizvođačem parketa. Ovako ćete odabrati pravi proizvod i postupak koji će biti kompatibilni sa vašim parketom. Takođe, pre ponovnog lakiranja ili voskiranja, parket treba temeljno očistiti i pripremiti kako bi novi sloj mogao ravnomerno da se nanese i adekvatno prione.

Zaključak

Čišćenje podova i održavanje parketa zahteva pažljivu i redovnu brigu, ali rezultat je dugotrajan i lep pod koji može trajati generacijama. Korišćenjem pravih alata i proizvoda, kao što su TAC mikrofiber krpe i TAC Wood sredstva, možete efikasno ukloniti prašinu, prljavštinu i mrlje, te očuvati prirodni sjaj i zaštitu parketa. 

Zaštita od ogrebotina, kontrola vlage i redovno održavanje završnog sloja su ključni za sprečavanje oštećenja i očuvanje lepote vašeg parketa. Uz pravilnu negu, vaš parket ne samo da će izgledati sjajno, već će i poboljšati kvalitet i udobnost vašeg životnog prostora. Pratite ove savete i vaš parket će zadržati svoju lepotu i funkcionalnost mnogo godina.

 

Pretraga