Pretraga

Čišćenje pločica i fugni u kupatilu

čišćenje pločica

Održavanje čistog i sjajnog kupatila je suštinski deo higijenske i vizuelno privlačne kuće. Među različitim površinama u kupatilu, pločice i fugne mogu se tokom vremena nakupljati prljavštinu, nečistoće i plesan. Redovno čišćenje je neophodno! U ovom blog postu, istražićemo efikasne metode i savete za čišćenje pločica i fugni u kupatilu, pomažući vam da osvežite i revitalizujete vaše kupatilo.

Pripremite esencijalne potrepštine 

Pre nego što započnete proces čišćenja, prikupite potrebne materijale kako biste osigurali glatku i efikasnu operaciju. Evo šta će vam trebati: 

 • Metla ili usisivač 
 • Mikrofiberska krpa ili mop 
 • Četka za ribanje (meka ili srednje tvrda) 
 • Četka za fugne ili četkica za zube 
 • Univerzalno sredstvo za čišćenje ili blag deterdžent 
 • Belo sirće ili hidrogen peroksid 
 • Soda bikarbona 
 • Pulverizator 
 • Kofa 
 • Gumene rukavice

Priprema površine 

Priprema površine je važan početni korak u procesu čišćenja pločica i fugni, jer osigurava da se uklone slobodne čestice kako bi se sprečilo eventualno oštećenje pločica tokom čišćenja. Upotrebom metle ili usisivača za temeljno čišćenje područja, možete stvoriti čistu i bez šuta površinu na kojoj ćete raditi, što dovodi do efikasnijeg i efektivnijeg procesa čišćenja.

Čišćenje pločica 

Za redovno čišćenje pločica, univerzalno sredstvo za čišćenje ili blag deterdžent razblažen u vodi može činiti čuda. Sledite ove korake: 

 1. Pomešajte sredstvo za čišćenje: U kofi, razblažite sredstvo za čišćenje kupatila ili blag deterdžent prema uputstvima proizvođača. Alternativno, možete napraviti svoje prirodno sredstvo za čišćenje mešanjem jednakih delova belog sirćeta i vode. 
 2. Nanesite rastvor: Umočite mikrofibersku krpu ili mop u sredstvo za čišćenje i iscedite višak tečnosti. Nežno izribajte pločice, fokusirajući se na bilo koje mrlje ili prljave delove. Za tvrdokorne nečistoće, dozvolite da rastvor odstoji na pločicama nekoliko minuta pre ribanja. 
 3. Isperite pločice: Kada ste temeljno očistili pločice, isperite ih čistom vodom da uklonite bilo kakav ostatak sredstva za čišćenje. Osušite pločice koristeći čistu mikrofibersku krpu ili ih ostavite da se prirodno osuše.

Čišćenje fugni 

Fugna, materijal koji popunjava razmake između pločica, je sklon promeni boje i nakupljanju prljavštine. Da biste povratili njenu originalnu boju i čistoću, probajte sledeće metode: 

 1. Pasta od sode bikarbone: Napravite pastu kombinujući sodu bikarbonu s malom količinom vode. Nanesite pastu na linije fugne koristeći četku za fugne ili staru četkicu za zube. Ribajte kružnim pokretima da biste uklonili prljavštinu i fleke. Isperite čistom vodom i osušite fugne. 
 2. Izbeljivač: Izbeljivač ili varikina na bazi kiseonika je efikasna i netoksična alternativa hloru za beljenje. Pomešajte prašak za beljenje na bazi kiseonika sa toplom vodom prema uputstvima na pakovanju. Nanesite rastvor na linije fugne i ostavite da deluje preporučeno vreme. Izribajte fugne četkom i dobro isperite. 
 3. Sirće i hidrogen peroksid: Za tvrdokorne mrlje ili plesan, napravite smešu jednakih delova belog sirćeta i hidrogen peroksida. Nanesite rastvor na linije fugne i ostavite da deluje oko 15 minuta. Izribajte fugne koristeći četku i dobro isperite vodom.

Preventivne mere 

Da biste minimizirali potrebu za opsežnim čišćenjem pločica i fugni u budućnosti, razmotrite primenu ovih preventivnih mera: 

 1. Redovno održavanje: Izvodite redovno čišćenje i održavanje kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i nečistoće. Obrišite pločice nakon svake upotrebe i održavajte dobru ventilaciju u kupatilu da biste smanjili vlagu. 
 2. Zaptivanje fugni: Primena sredstva za zaptivanje fugne nakon čišćenja može pomoći u zaštiti fugne od mrlja i oštećenja vodom. Sledite uputstva proizvođača za nanošenje. 
 3. Koristite prostirke i tepihe: Postavite prostirke ili tepihe blizu ulaza u kupatilo i oko umivaonika i tuš kabine kako biste uhvatili prljavštinu i vlagu pre nego što dođu do pločica.

Zaključak 

Čisto i dobro održavano kupatilo može znatno poboljšati ukupnu atmosferu vašeg doma. Prateći korake navedene u ovom blog postu, možete efikasno čistiti pločice i fugne u vašem kupatilu, revitalizovati prostor i osigurati higijensko okruženje. Ne zaboravite da usvojite preventivne mere kako biste minimizirali potrebu za intenzivnim čišćenjem u budućnosti. S redovnom pažnjom i održavanjem, vaše kupatilo će ostati sjajan primer čistoće i lepote.

Pretraga